כללי הבטיחות בעבודות בגובה

ככלי הבטיחות בעבודות בגובה יכולים להציל חיים, לכן חשוב להכיר אותם ולהקפיד לעבוד לפיהם למשל אם עושים שיקום חיצוני למבנים. בתקופה האחרונה ניתן לשמוע לא פעם בחדשות על פועלי בניין שנפלו אל מותם או נפצעו בצורה קשה, רק בגלל שבאתר הבנייה שלהם לא נאכפו כללי הבטיחות המתאימים. למעשה חשוב להבין ולהפנים כי עבודה באתר בנייה היא עבודה קשה ומסובכת, לכן יש צורך לנקוט במשנה הזהירות וכמובן לספק הדרכה מקצועית לכל עובד. רק בצורה כזו ניתן יהיה למנוע תאונות עבודה מסוג זה, היות והעובדים אמורים להיות מודעים לסכנה ולהבין את החשיבות של כללי הבטיחות. לפי ההגדרה, עבודה בגובה היא עבודה שמתבצעת בגובה שעולה על 2 מטר, עבודה שמתבצעת על משטח ללא מעקה, עבודה על מתקן הרמה או עבודה שמתבצעת במצב שבו העובד נאלץ להטות את גופו קדימה מעבר למעקה בזווית של 45 מעלות.
מהם כללי הבטיחות בעבודות גובה ומדוע חשוב לשמור עליהם?
החשיבות של שמירה על כללי הבטיחות נובעת כמובן מהרצון לשמור על העובדים, על עוברי האורח במקום ועל הרכוש שנמצא באזור. אי שמירה על כללי הבטיחות, יכולה להוביל לנפילת עצם מגובה רב, דבר שעלול לפגוע באדם שנמצא למטה, ברכוש המצוי באזור (למשל רכב חונה) או לגרום לפגיעה בתשתית החשמל באזור. מעבר לכך, אי שמירה על כללי הבטיחות עלולה להוביל לנפילתו של אחד העובדים, דבר העלול להסתיים באסון. מכל הסיבות האלו, נקבע חוק המסדיר את הצורך להדריך את העובדים לגבי תקנות הבטיחות, לספק להם הסמכה רלוונטית ולרענן את הידע שלהם בנושא אחת לתקופה. כללי הבטיחות קובעים למשל, כי אסור לבצע עבודות גובה במזג אוויר שעלול לסכן את בטיחות העובדים. כמו כן, בזמן ביצוע העבודה בגובה, חייב תמיד להימצא אדם נוסף על הקרקע. כמובן שהעבודה עצמה אמורה להתבצע עם ציוד מגן אישי העומד בכל התקנים הנדרשים. העובד אמור להכיר את הציוד שאיתו הוא עובד ולאבטח את כלי העבודה שלו כדי למנוע את נפילתם.
לסיכום, כל מי שמבצע עבודות בגובה כמו בל איטומים חייב לפי החוק להכיר את כללי הבטיחות בעבודות גובה ולהתנהל לפיהם. המטרה היא לשמור על חיי העובדים ועל בטיחות עוברי האורח.