שימור פוריות – ביציות בקופסת שימורים
שימור פוריות מתייחס ליכולת לשמור ביציות לזמן עתיד באופן שאיכותן לא תיפגע וניתן יהיה לעשות בהן שימוש בהמשך החיים. כדאי לקרוא בהרחבה על נושא הקפאת ביציות באתר של ד"ר איליה בורד.
מדוע צריך לעשות שימור פוריות
פוריותן של נשים מגיל 35 פוחתת והולכת וכבר בגיל 40 היא צונחת ואיתה גם הסיכוי להכנס להריון באופן טבעי יורד משמעותית.
מאחר והשעון הביולוגי אינו מחכה למציאת בן הזוג האידיאלי, או לסיום התפקיד הנחשק במשרד, נשים אלו יתקשו מאד להביא ילדים בגיל זה בהריון טבעי. גם לנשים הסובלות מחולי כלשהו בעיקר טיפולים כימותרפיים ואונקולוגים, המונע מהם להביא ילדים בטווח הגילאים הבטוחים, ולנשים שלא מעוניינות בזוגיות אך כן מעוניינות בילד בשלב כלשהו של חייהן, כולן נדרשות לשאלה, כיצד יוכלו לממש את רצונן מבלי להיכנע לשעון הביולוגי.
מהן האפשרויות הקיימות היום לשימור פוריות
היום הרפואה מאד מפותחת ויודעת להתמודד עם האתגר באמצעות שתי טכניקות. האחת היא הקפאת ביציות והשניה היא הקפאת עוברים לצורך שימוש מאוחר יותר. בשנת 2011 אושרה בישראל הקפאת ביציות משיקולים חברתיים ולא רק משיקולים רפואיים כפי שהיה נהוג עד אז.
תהליך זה אינו מספק 100% הצלחה. נשים טועות לחשוב שאם ביצעו הקפאת ביציות או הקפאת עוברים מובטח להן תינוק בכל גיל שיבחרו בעתיד. אך לא כך הדבר. לא כל ביצית שהוקפאה תשרוד רק חלק מהשורדות יהיה שמיש ולכן אופציה נוספת תהיה תרומת ביציות בארץ.
סיכוי גדול יותר להריון מוצלח מושג בהקפאת עוברים אולם, בהקפאת עובר מתורם זרע, לתינוק שיוולד לא יהיה קשר גנטי עם בן הזוג של האישה. בעוד שהקפאת עובר שהוא הפריה של שני בני הזוג, יהיה הולד בנם של השניים.
הליך שימור פוריות לפני גיל 35 מגדיל את הסיכויים להצלחת ההפריה.